2018-10-16 09:15Pressmeddelande

Äntligen en brandsläckare som är så liten att den ryms på köksbänken

null

Idag utses vinnaren av Stockholms Accelerationsstipendium. Andreas Westberg får ta emot en kvarts miljon kronor för sin innovation Firemill, en helt ny typ av brandsläckare som är så liten att den ryms på köksbänken.

Den här tiden på året börjar vi tända fler levande ljus, vilket är främsta brandorsaken under december månad, men resten av året är det spisen som är farligast, enligt Brandskyddsföreningen. Fram tills idag har det saknats en brandsläckare som är designad för att stå framme i köket så att den är nära till hands om olyckan är framme. Det som också saknats är en släckare som man kan öva med innan branden blir verklighet. Detta fick innovatören Andreas Westberg att börja fundera på ett komplement till de brandsläckare som finns på marknaden. Idag tar han emot Stockholms Accelerationsstipendium för sin innovation Firemill, och får möjlighet att skala upp sin verksamhet.

En glad vinnare förklarar hur stipendiepengarna ska användas:

- Vi kommer att använda pengarna för att göra produkten känd i Sverige, och som grundplåt för internationell expansion. De kommer väldigt väl till pass just i denna fas av vår utveckling, säger Andreas Westberg, Firemill.

Jurymedlem för Stockholms Accelerationsstipendium Niklas Rudemo förklarar att accelerationsstipendiet fungerar som en hävstång för vinnarna: 

Att bli uppmärksammad kan öppna dörrar till investerare och nya kunder, säger Niklas Rudemo, VD och grundare, Qoorp samt affärsutvecklare på forskningsinstitutet SICS.

På företaget Firemills hemsida finns fliken "Årets julklapp" med information om en ny modell som ska lanseras strax innan jul. 

- Kanske borde Firemill istället vara den perfekta presenten till 1:a advent, så att vi kan minska antalet utryckningar för brandkåren i december, och alla andra månader på året, föreslår Kerstin von Bergen, projektledare på Invest Stockholm som driver arbetet med Stockholms Accelerationsstipendium.

Vinnarmotiveringen
”Årets vinnare har tagit en viktig men ofta bortglömd vardagsprodukt och skapat en innovativ, väldesignad och enkel pryl med mycket hög samhällsnytta och vill-ha-faktor. Genom ett väl genomfört samarbete med AGA har man med minimala resurser fått en imponerande snabb spridning på produkten och tillväxt i företaget. Med innovationen tas brandsläckaren ut ur garderoben och in i finrummet, där den platsar väl genom sin snygga design och finns tillgänglig när olyckan är framme. Juryn tror att detta bara är början på en snabb acceleration ut i världen. Vinnare av Stockholms Accelerationsstipendium 2018 är Andreas Westberg för innovationen Firemill”

Vill du veta mer om Accelerationsstipendiet? Kontakta projektledare Kerstin von Bergen på: +46 (0) 70 472 80 54, kerstin.von.bergen@stockholm.se

Firemills grundare Andreas Westberg finns tillgänglig för intervju på:
+46 (0)70 766 10 44, andreas@firemill.se  

Om Stockholms Accelerationsstipendium
Stockholms Accelerationsstipendium möjliggörs genom en donation från Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och delas ut med syfte att stimulera och uppmuntra personer att vidareutveckla eller skala upp sina innovationer. Stipendiet på 250 000 kronor tilldelas en av de senaste fem årens finalister av Stockholms Innovationsstipendium och väljs efter en ansökningsprocess och jurybedömning. Juryn består av Donnie SC Lygonis, affärsutvecklingscoach, KTH Innovation, Henrik Hussfelt, entreprenör med fokus på teknik/IT, Hussfelt Consulting AB, Niklas Rudemo, VD och grundare, Qoorp samt affärsutvecklare på SICS, och Ylva Ryngebo, VD och grundare, MID AB samt styrelseledamot i Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Stockholms Accelerationsstipendium

Om Firemill
Firemill är världens första snabbsläckare. Den släcker med en twist och drivs av en vanlig kolsyrepatron. Det gör den enkel att fylla på och möjlig att öva med innan branden blir verklighet. Den är ett komplement till din brandsläckare och designad för att stå framme i köket så att den är nära till hands om olyckan är framme. Firemill är uppfunnen, utvecklad och tillverkad i Stockholm. Den har ett mattlackerat aluminumskal och detaljer i polyeten och läder. Inuti vilar en vanlig kolsyrepatron från AGA som du enkelt kan byta ut när den är slut. 

www.firemill.se

Om Invest Stockholm
Invest Stockholm är stadens officiella näringslivsorganisation som arbetar med marknadsföring och utveckling av Stockholm som affärsdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Invest Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region, som är helägt av Stockholms stad

www.investstockholm.com


Om Invest Stockholm

Invest Stockholm är stadens officiella näringslivsorganisation som arbetar med marknadsföring och utveckling av Stockholm som affärsdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Invest Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region, som är helägt av Stockholms stad www.investstockholm.com www.visitstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


KONTAKTPERSONER

Anna Gissler
VD, Invest Stockholm
Anna Gissler