2013-08-16 12:00Pressmeddelande

De granskar stockholmarnas uppfinningar - här är årets jury för Stockholms stads innovationsstipendium

null

Nu är juryn för Stockholms stads innovationsstipendium klar. 25 av Sveriges främsta entreprenörer, innovationsforskare och branschexperter kommer att bedöma stockholmarnas ansökningar. Juryn består av sju expertpaneler för respektive stipendiekategori.

-  Det är med stolthet vi presenterar en så erfaren och namnkunnig jury. Deras engagemang är viktigt och lyfter intresset hos kreativa stockholmare för att få sina affärsidéer bedömda. Goda föredömen och professionell utvärdering bidrar till att människor vågar starta egna, innovationsdrivna företag, säger Ulla Hamilton, arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm och ordförande i Stockholm Business Region.

Stockholms stads innovationsstipendium är det största priset i sitt slag i Sverige. Varje år söker hundratals nytänkande stockholmare stipendiet - såväl amatörer som proffs. I år får sju kategorier dela på 600 000 kronor och ansökningsperioden börjar nu. Sista ansökningsdag är 5 oktober.

Här är årets jury:

Juryn för life science
Christina Bendz, affärsutvecklare inom life science för SU Innovation.
Elin Hedbrandh, innovationskoordinator för SLL Innovation.
Daniel Katzenellenbogen, entreprenör med bakgrund inom management consulting. Operativ chef på Serendipity Innovations.
Mats Lake, doktor i cellfysiologi och verksam vid Karolinska Institutet Innovations AB.

Juryn för it & telekom
Kerstin Cooley, vd för riskkapitalbolaget MOOR.
Niklas Rudemo, vice vd på Swedish Institute of Computer Science, rådgivare åt startup-bolag och sitter i flera bolagsstyrelser. Drev Virtutech som 2010 blev uppköpt av Intel.
John Elvesjö, en av Sveriges mest uppmärksammade entreprenörer. Grundade Tobii Technology och tidigare mottagare av Stockholms stads Innovationsstipendium.

Juryn för tjänster
Tomas Erlandsson, medgrundare av OpenEye Innovation Management.
Anna-Carin Månsson, privat investerare, grundare av Theia och styrelseproffs.
Katarina Verlage, affärsutvecklare vid Södertörns högskola i samarbete med Karolinska Institutets Science Park samt tf regionchef för Venture Cup.

Juryn för besöksnäring
Anders Johansson, konsult inom revenue management och styrelseproffs. Har tidigare arbetat som vd för Nordic Light Hotel, Nordic Sea Hotel och nuvarande Icebar Stockholm by Icehotel.
Ninna Engberg, vd för Stockholm Globe Arenas och styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet och Hammarby Fotboll.
Anneli Sundström, informationschef för Rese- och Turistnäringen.
Per Frankelius, docent vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling på Linköpings universitet, rådgivare och egen företagare.

Juryn för kulturella och kreativa näringar
Teo Härén, föreläsare och entreprenör.
Janne ”Lunkan” Lundqvist, innovationsrådgivare på Start-Up Stockholm och grundare till Innovation Nation.
Ingrid Rudefors, filmkommissionär för Stockholm-Mälardalen, styrelseledamot av Association of Film Commissioners International, har regisserat flera prisbelönade kortfilmer och utgav under 2011 sin debutroman.
Per Strömbäck, spelutvecklare, förläggare och talesperson för Dataspelsbranschen. Ledamot i Riksarkivets insynsråd och Svenska filminstitutets styrelse samt är redaktör för Netopia.

Juryn för miljöteknik
Linda Burenius Magnusson, vd för vindelbolaget O2 Vindel och vd i vindkraftkooperativet O2 El.
Magnus Rehn, affärscoach på STING, Stockholm Innovation and Growth, med ansvar för cleantech. Tidigare marknadschef, vd och styrelseledamot i en rad svenska och utländska företag.
Johan Strandberg, koordinator på IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholms Technology Environmental Center.
Svetlana Gross, projektledare på Cleantech Scandinavia.

Juryn för vardagsprodukter
Marta Riit, kategoriansvarig på DesignTorget.
Joakim Liljedahl, civilingenjör och innovatör.
Thomas Johansson, design director Electrolux.

För ansökan, och mer information: www.innovationsstipendiet.se

Om Stockholms stads innovationsstipendium
Sedan 1985 har Stockholms stad delat ut stipendier till innovatörer som presenterar starka idéer för nya produkter och tjänster. Syftet är att främja företagandet. Bland stipendiaterna finns såväl amatörer som proffs. Som exempel på tidigare års belönade innovationer finns allt från soldriven vattenrening, satellitkommunikation och läkemedelsframställning till appar, mammabyxa, skoskyddspåtagning och mobila rutschkanor.

Stockholm Business Region har till uppgift att tillsammans med dotterbolagen Stockholm Business Region Development och Stockholm Visitors Board utveckla och marknadsföra Stockholm som etablerings- och besöksort. Stockholm Business Region är helägt av Stockholms stad och driver varumärket Stockholm - The Capital of Scandinavia.
www.stockholmbusinessregion.se


Om Invest Stockholm

Invest Stockholm är stadens officiella näringslivsorganisation som arbetar med marknadsföring och utveckling av Stockholm som affärsdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Invest Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region, som är helägt av Stockholms stad www.investstockholm.com www.visitstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


KONTAKTPERSONER

Anna Gissler
VD, Invest Stockholm
Anna Gissler