2021-10-26 07:33Pressmeddelande

Stockholm får nytt innovationsdistrikt för hållbar stadsutveckling

Foto: www.sthlmnew.comFoto: www.sthlmnew.com

Stockholm stad och Nacka kommun går samman för att skapa ett ”mega-distrikt” av stadsdelar som ska vara globalt ledande i hållbar stadsutveckling och klimatomställning. Området kallas Stockholm Green Innovation District och omfattar fem stadsdelar:  Årsta/GrowSmarter, Slakthusområdet, Stockholm New vid Gullmarsplan, Hammarby Sjöstad 2.0 samt Nobelberget/Sickla i Nacka.

Projektet innehåller en innovations- och kommunikationsplattform, som ska verka för att sprida innovationer internt och externt och att marknadsföra området nationellt och internationellt. Genom ledarskap för hållbar stadsutveckling vill Stockholm och Nacka attrahera investerare, hyresgäster och publik till verksamheter i området.

Stockholm Green Innovation Distrikt invigs på tisdagen av Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr:

- Stockholm är Europas mest innovativa region. Vi vill genom Stockholm Green Innovation District stärka vår position genom att fokusera på innovationer för hållbarhet och klimatomställning. De fem stadsdelarna har redan mycket att visa upp och erbjuder ett innovativt klimat för andra som vill engagera sig där eller samarbeta med företag på plats. Jag hoppas att detta ska leda till att vi kan attrahera ännu fler företag och innovationer till vår stad.

Nackas kommunstyrelseordförande Mats Gerdau förklarar vad kommunen vill uppnå genom att engagera sig i denna innovationsplattform: 

- Nacka ligger på plats tre i Sverige vad gäller nyföretagande, men vi nöjer oss inte med det. Genom Green Innovation District kan vi ta ytterligare steg i att vidareutveckla ett dynamiskt företagsklimat i toppklass och skapa hållbara bostads- och arbetsplatsmiljöer, spårbunden kollektivtrafik och än mer cirkulär handel i Sickla och Nobelberget, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Följande företag/organisationer deltar i projektet: Stockholm stad genom Miljöförvaltningen och Stockholm Business Region/Invest Stockholm, Nacka kommun, Skanska, Atrium Ljungberg, ElectriCITY, Skistar, Stockholm Vatten och Avfall, Green City Ferries, Urban Tech Sweden, IVL, Stockholm Water Innovation Centre, Smart City Sweden, KTH och RISE.

RISE, IVL, KTH och ElectriCITY fungerar som innovationspartners. Projektet kommer att marknadsföras internationellt genom Stockholm Business Region/Invest Stockholm, Smart City Sweden samt Stockholm Region EU Office i Bryssel. Stockholm Green Innovation District har en styrelse med representanter för samtliga deltagande företag och organisationer. Fd borgarrådet Olle Burell är ordförande och projektledare med Allan Larsson som ledare för en krets seniora rådgivare.

För mer information: www.stockholmgreeninnovationdistrict.seOm Invest Stockholm

Invest Stockholm är stadens officiella näringslivsorganisation som arbetar med marknadsföring och utveckling av Stockholm som affärsdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Invest Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region, som är helägt av Stockholms stad.