2012-09-03 15:26Pressmeddelande

Sveriges största innovationsstipendium - innovationseliten i ny jury

null

Stockholms stads Innovationsstipendium kommer i år att för första gången delas ut inom sju olika kategorier – allt från it och telekom till vardagsprodukter. Varje kategori bedöms av en expertjury bestående av några av Sveriges främsta entreprenörer, innovationsforskare och branschexperter.

Varje år söker hundratals nytänkande stockholmare stipendiet - såväl amatörer som proffs. För många stipendiater har priset inneburit en start på ett livskraftigt företag.

– Vi är glada och stolta över att så många framgångsrika experter, forskare och entreprenörer vill hjälpa stockholmarna i innovationsprocessen och främja framväxten av nya produkter och tjänster. Stockholms stads innovationsstipendium är det största priset i sitt slag i Sverige och med denna jury stärker vi expertisen inom Stockholms starkaste branscher, säger Ulla Hamilton, trafik- och arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm.

Nytt för i år i stipendiets 26-åriga historia är att ansökningarna kommer att bedömas av en 28-mannajury som är experter inom it och telekom, tjänster, life science, besöksnäring, kulturella och kreativa näringen, miljöteknik och vardagsprodukter. På så sätt kommer vi att ännu bättre kunna utvärdera den tekniska och kommersiella potentialen i innovationerna.

Sista ansökningsdatum för 2012 års stipendium är den 13 oktober.
Mer information:

Följ Innovationsstipendiet på Twitter:
@SthlmInnoStip
#innoveramera

Presskontakt Ulla Hamilton:
För kontakt med Ulla Hamilton (M)
Oliver Carrà, pressekreterare, genom M-pressjour 08-508 29 222 alt.
076-12 29 202. 

För mer information:
Per Holmlund, presschef Stockholm Business Region
070-472 80 69, per.holmlund@stockholm.se

Detta är årets jury:

Huvudjury

Peter Ekman, juryns ordförande, doktor i biolog, forskare, uppfinnare och företagare samt chef för Almi Innovation i Stockholm.

Anneli Viklund, affärsrådgivare på Almi i Stockholm och Sörmland.

Teo Härén, föreläsare och entreprenör.

Per Frankelius, docent vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling på Linköpings universitet, rådgivare och egen företagare.

Anna-Carin Månsson, grundare av Theia och styrelseproffs.

Juryn för Life Science

Christina Bendz, doktor i medicinsk och fysiologisk kemi samt affärsutvecklare inom life science för SU Innovation.

Elin Hedbrandh, innovationskoordinator för SLL Innovation.

Saeid Esmaeilzadeh, adjungerad professor i materialkemi vid Stockholms universitet. Medgrundare av inkubatorn och riskkapitalbolaget Serendipity Innovations.

Mats Lake, doktor i cellfysiologi och verksam vid Karolinska Institutet Innovations AB.

Juryn för it & telekom

Niklas Rudemo, vice vd på Swedish Institute of Computer Science, rådgivare åt startup-bolag och sitter i flera bolagsstyrelser. Drev Virtutech som 2010 blev uppköpt av Intel.

 Lea Bajc, Investment Director på teknikfonden Northzone, Kaufmann Fellow och Hybrid Reality Fellow samt sitter i flera styrelser.

John Elvesjö, en av Sveriges mest uppmärksammade entreprenörer. Grundade Tobii Technology och tidigare mottagare av Stockholms stads Innovationsstipendium.

Juryn för tjänster

Tommy Bergkvist, grundare till Strategic Management Institute, författare och styrelseledamot i Stockholms universitets Holding AB samt SU Innovation.

Katarina Verlage, affärsutvecklare vid Södertörns högskola i samarbete med Karolinska Institutets Science Park samt tf regionchef för Venture Cup.

Tomas Erlandsson, medgrundare av OpenEye Innovation Management.

Juryn för besöksnäring

Anders Johansson, konsult inom revenue management och styrelseproffs. Har tidigare arbetat som vd för Nordic Light Hotel, Nordic Sea Hotel och Absolut Icebar Stockholm.

Ninna Engberg, vd för Stockholm Globe Arenas och styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet och Hammarby Fotboll.

Juryn för kulturella och kreativa näringar

Ivar Björkman, ekonomie doktor, forskare, formgivningsproducent och designkonsult. Var rektor på Konstfack 2003-2012.

 Anna-Clara Blixt Modin, entreprenör och grundare av Ubetoo och Stagepool.

 Ingrid Rudefors, filmkommissionär för Stockholm-Mälardalen, styrelseledamot av Association of Film Commissioners International, har regisserat flera prisbelönade kortfilmer och utgav under 2011 sin debutroman.

 Per Strömbäck, spelutvecklare, förläggare och talesperson för Dataspelsbranschen. Ledamot i Riksarkivets insynsråd och Svenska filminstitutets styrelse samt är redaktör för Netopia.

 Juryn för miljöteknik

Johan Strandberg, koordinator på IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholms Technology Environmental Center.

 Svetlana Gross, projektledare på Cleantech Scandinavia.

Linda Burenius Magnusson, vd för vindelbolaget O2 Vindel och vd i vindkraftkooperativet O2 El.

Magnus Rehn, affärscoach på STING, Stockholm Innovation and Growth. Tidigare marknadschef, vd och styrelseledamot i en rad svenska och utländska företag.

Juryn för vardagsprodukter

Jörgen Andersén, vd för Iris Hjälpmedel och sitter i styrelsen för Svensk Syn. Han har tidigare arbetat med marknads- och produktutveckling för bland annat Posten Frimärken och Svenska Elkedjan.

Marta Riit, koordinator för formgivare på Designtorget med ansvar för att välja ut produkter. Har tidigare drivit Designista, en designbutik på webben.

Daniel Golling, chefredaktör på arkitektur- och designmagasinet Form, föresläsare och jurymedlem för Guldstolen.

Om Stockholm Business Region
Stockholm Business Region har till uppgift att tillsammans med dotterbolagen Stockholm Business Region Development och Stockholm Visitors Board utveckla och marknadsföra Stockholm som etablerings- och besöksort.
Stockholm Business Region driver varumärket Stockholm –The Capital of Scandinavia.


Om Invest Stockholm

Invest Stockholm är stadens officiella näringslivsorganisation som arbetar med marknadsföring och utveckling av Stockholm som affärsdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Invest Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region, som är helägt av Stockholms stad www.investstockholm.com www.visitstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


KONTAKTPERSONER

Anna Gissler
VD, Invest Stockholm
Anna Gissler